Istota zmysłu smaku w diagnozie i terapii logopedycznej osób dorosłych
Abstrakt
Tematyka przedstawiona w artykule nie była dotychczas przedmiotem opisu na gruncie logopedii, a sam zmysł smaku jest często niedoceniany w rozważaniach naukowych.
Celem artykułu jest opisanie zmysłu smaku (anatomia, fizjologia, funkcje, etiologia, klasyfikacja zaburzeń smaku, konsekwencje zaburzeń smaku, diagnostyka zaburzeń smaku), a przede wszystkim zaprezentowanie tego zmysłu w kontekście teorii i praktyki logopedycznej. W tekście zamieszczono propozycje strategii terapeutycznych i ćwiczeń stymulujących zmysł smaku, które może wykorzystać logopeda w trakcie terapii pacjenta z dysgeuzją.
Pobrania
Dane pomiarowe
##submission.downloads##
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Copyright (c) 2021 Logopedia

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.