Istota zmysłu smaku w diagnozie i terapii logopedycznej osób dorosłych

Autor

  • Renata Marciniak-Firadza Uniwersytet Łódzki, Wydział Filologiczny, Instytut Filologii Polskiej i Logopedii, Zakład Dialektologii Polskiej i Logopedii

Abstrakt

Tematyka przedstawiona w artykule nie była dotychczas przedmiotem opisu na gruncie logopedii, a sam zmysł smaku jest często niedoceniany w rozważaniach naukowych.
Celem artykułu jest opisanie zmysłu smaku (anatomia, fizjologia, funkcje, etiologia, klasyfikacja zaburzeń smaku, konsekwencje zaburzeń smaku, diagnostyka zaburzeń smaku), a przede wszystkim zaprezentowanie tego zmysłu w kontekście teorii i praktyki logopedycznej. W tekście zamieszczono propozycje strategii terapeutycznych i ćwiczeń stymulujących zmysł smaku, które może wykorzystać logopeda w trakcie terapii pacjenta z dysgeuzją.

Pobrania

Download data is not yet available.

Dane pomiarowe

Dane pomiarowe są ładowane ...

##submission.downloads##

Opublikowane

2022-02-20

Jak cytować

Marciniak-Firadza, R. (2022) „Istota zmysłu smaku w diagnozie i terapii logopedycznej osób dorosłych”, Logopedia, 50(1), s. 121–142. Dostępne na: https://logopedia-ptl.pl/index.php/logopedia/article/view/141 (Udostępniono: 19marzec2025).

Numer

Dział

Z praktyki logopedycznej